En sniktitt på “Svarteper”
Slik laget vi et møbel av plast fra oppdrettsanlegg
Norge opplever en økonomisk boost fra oppdrett og fiskeri. Denne industrien har blitt en av de største og raskest voksende kildene til plastavfall i Norge i dag. Noe av dette plastavfallet — garn, merder, rør og fórsekker finner veien til NOPREC, et av de få anleggene i Norge som faktisk lager en brukbar ressurs — plastgranulat — av denne typen plast.
Ulønnsom gjenvinning
Ettersom denne plasten er sort, er det et begrenset marked marked for denne ressursen. Sort plast kan ikke farges på nytt, og jomfruplast er billigere i pris.
Bordet skal belyse at om sirkulærøkonomi bli en realitet, må plastgjenvinning bli lønnsomt. Etterspørselen etter gjenvunnet råstoff må være høy nok til at det lønner seg å gjenvinne søppel. Hvis ikke risikerer gjenvinnere å sitte igjen med Svarteper — gjenvunnet plastavfall av høy kvalitet som få eller ingen vil ha.
100% prosent oppsirkulert og 100% oppsirkulerbart — det betyr at vi tar plast og gir det nytt liv.
Under utviklingen av Svarteper, har vi holdt oss så tett opptil våre 9 designprinsipper for bærekraftig, ansvarlig og sirkulær design.
Bordet består kun av én type plast — HDPE. Det betyr at hvis bordet har nådd slutten av sin livssyklus, er det 100% materialgjenvinnbart. Det er enkelt å demontere bordet selv, ved å ta ut de 6 skruene som holder det sammen. De ulike delene kan byttes ut hvis de blir ødelagt.
Det er laget for å vare. Gjenbruksverdien i bordet er høy. Den gjenvunnede plasten bordet består av, er laget for å tåle hard bruk og all vind og vær Nordsjøen kan by på. Derfor er bordet støtt som fjell.
Vårt håp er at bordet kan bytte hender flere ganger, over mange tiår. Samt å være til bruk for flere eiere, uten å miste vesentlig verdi fra bruken.
Platene bordet er bygget av er støpt i Nederland, og bordet er produsert og satt sammen i Drammen. Dessverre finnes det ingen plate-produsenter i Norden som kan bruke resirkulert plast. Målet vårt på sikt er selvsagt å også produsere platene på Østlandet. Både plast og plater fraktes med båt for å holde CO2-avtrykket så lavt som mulig.
Slik gikk vi frem:
Skissing og idéstadiet
1:1 papp-modell og test av konstruksjonen
Første CNC-fresing på Fellesverkstedet
Den ferdige prototypen på Svarteper-bordet
Hva syntes du om bordet vårt? Send oss en melding på Instagram @norwegiantrash_no
Forespørsler om pris og tilgjengelighet kan sendes til sindre@norwegiantrash.no